МОСКОВСКИ КУЛТУРНО-ДЕЛОВИ ЦЕНТЪР
  • Moscow International Portal

  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Предложения за сътрудничество Москва-България
  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Разгледай брошурата

Как московчани са участвали в Възраждането на БългарияimageКак московчани са участвали в Възраждането на България, разказва архивната изложба, посветена на 130 години от обявяването на София за столица на България.

На 3 април 2009 г., в рамките на честването на 130 годишнина от обявяването на София за столица на България в градската градина пред Народния театър „Иван Вазов” бе открита изложбата под надслов „РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ В КРАЯ НА ХІХ ВЕК. УЧАСТИЕ НА МОСКОВЧАНИ В НАЦИОНАЛНОТО ВЪЗРАЖДАНЕ НА БЪГАРИЯ” – копия от архивни документи от фондовете на Главния архив на гр.Москва.

imageПроявата е осъществена в партньорство с Столична община. Интереса към уникалните исторически документи, и топлия слънчев ден събраха пред витрините на изложбата много столичани и гости на столицата. Откриването на изложбата почетоха общински съветници, културни дейци, журналисти, сънародници, ръководствата на организациите движение „Русофили”, Федерация за приятелство с народите на Русия, Софийската организация за приятелство с Русия „Ал.Невски”, Български Антифашистки съюз и други.

imageИзложбата бе официално открита от г-жа Йорданка Фандъкова – заместник кмет на Софийска община и г-н Борис Громов – директор на „Дом на Москва в София”. В изказването си г-жа Фандъкова с задоволство отбеляза успешното сътрудничество между Софийска Община и „Дом на Москва в София”, г-н Громов от своя страна даде още един пример за това сътрудничество – предстоящите Дни на София в Москва в рамките на Годината на България в Русия, които ще се проведат на 8-9 април. Сътрудничеството между България и Русия, интереса им една към друга, има многовековни корени, особен възход тези отношения отбелязват в края на 19 век, за което свидетелстват документите показани в изложбата, каза г-н Громов.

Изложбата ще остане в „Галерия на открито” до 20 април, след което с нея ще могат да се запознаят и други градове на България.