МОСКОВСКИ КУЛТУРНО-ДЕЛОВИ ЦЕНТЪР
  • Moscow International Portal

  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Предложения за сътрудничество Москва-България
  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Разгледай брошурата

Честване на Деня на Защитника на Отечеството

imageНа 23 февруари в Дома на Москва в София се състоя честването на Деня на Защитника на Отечеството. Тържеството почетоха много приятели на Дом на Москва в София - съотечественици, ветерани на Великата Отечествена война, партньори от български обществени организации, масмедии.

Почетен гост на тържеството бе военният, военно-въздушният и военно-морски аташе при Посолството на Русия в България полковник Андрей Киндяков, който сърдечно поздрави присъстващите. В своето изказване той подчерта, че този празник от празник на военнослужещите вече се е превърнал в общонационален, към който е съпричастен всеки руски гражданин.

imageТържеството почетоха г-н Любомир Коларов - председател на софийското сдружение за приятелство с народите на Русия и ОНД “Ал.Невски”, г-жа Светлана Шаренкова - председател на Форум “Русия - България”, г-жа Станка Шопова - председател на Фондация “Устойчиво развитие за България”, ръководството на Федерацията за приятелство с народите на Русия, активът на организациите на съотечествениците. Скъпи гости на тържеството бяха ветераните от войната, които получиха поздравителни адреси и цветя от директора на Дома на Москва в София и от полк. Киндяков.

imageСъбитието привлече много журналисти и медийни екипи.

За празничното настроение на гостите допринесоха изпълненията на певицата Валя Громико и вокалната група “Акустика” с художествен ръководител Крум Костов.

По случай наближаващия български Национален празник - Освобождението на България и края на Руско-турската война (1877- 1878 гг.) в една от залите на Дома на Москва бе открита изложбата “Паметници на признателност”, посветена на монументите в град София издигнати в знак на признателност на българския народ към неговите Освободители.  Изложбата е организирана и подготвена съвместно с ОП “Стара София със Софийски исторически музей”. imageЗа гостите изложбата представи г-н Георги Коцев - автор на експозицията. Той разказа за мащабната акция в страната по издигане на паметниците след Освобождението, съпроводена със събирането на средства, както и сподели доста любопитни факти от историята по издигането на тези национални паметници.

В заключение г-н Громов изтъкна, че дълг на идващите поколения е да не остане нито един незнаен войник загинал за Свободата на Отечеството си. Издигнатият миналата година “Паметник на Опълченеца” в градинката пред Дома на Москва в София е още едно доказателство затова, че нашите герои не са забравени. По инициатива на фондация “Героите на България” и финансовата подкрепа на Правителството на град Москва, този паметник официално бе открит през август 2008 година. Г-н Громов изрази надежда, че подобни паметници на признателност ще бъдат издигнати и в други градове на България. 

След разглеждането на изложбата, гостите на тържеството бяха поканени на празничен коктейл, където с чаша вино още веднъж се поздравиха с празника на воинската слава на Русия - Деня Защитника на Отечеството.