МОСКОВСКИ КУЛТУРНО-ДЕЛОВИ ЦЕНТЪР
  • Moscow International Portal

  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Предложения за сътрудничество Москва-България
  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Разгледай брошурата

Гостуване на изложбата “Русия - България в края на ХІХ век. Участие на московчани в националното възраждане на България”

imageИсторическата - документална изложба от копия на архивни документи за първи път бе показана в рамките на Дните на Москва през май тази година. Тогава тя бе официално открита от кмета на Москва г-н Юрий Лужков в Национално военно-исторически музей – София. Това е една изложба с дълбочина, която говори не само за борбата на България в сложните години след Освобождението, а и за общата победа с Русия. Изложбата е подготвена от Главния архив на Москва, в нея са включени уникални документи и фотоматериали, които илюстрират руско-българските отношения в обществено-политическия и културния живот през втората половина на ХІХ век.

Варна бе втория по ред български град, където бе показана тази изложба. Там тя бе открита в Свободния Варненски университет „Черноризец Храбър” със съдействието на Генералното Консулство на Русия в Варна. На откриването присъстваха ръководители на Университета, преподаватели, студенти, много варненци. Уникалната изложба представи на откриването й консулът в Варна – Галина Петровская.

След Варна изложбата ще бъде показана в Художествената Галерия на град Монтана. Там тя ще бъде посветена на Годината на Русия в България и 130 годишнина от Освобождението на Монтана, тя ще бъде открита на 2 декември – ден на който селището Кутловица е обявено за град.