МОСКОВСКИ КУЛТУРНО-ДЕЛОВИ ЦЕНТЪР
  • Moscow International Portal

  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Предложения за сътрудничество Москва-България
  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Разгледай брошурата

Изложба „Сънища на разума” Графика на Вагрич Бахчанян

imageНа 11 ноември в Дом на Москва в София бе открита изложбата „Сънища на Разума”- графика на Вагрич Бахчанян от 70-80 гг. на ХХ в. 

Изложбата бе организира съвместно с Stella Art Foundation, Москва. 

Откриването бе посетено от много любители на изобразителното изкуство – художници, критици, русофили и руски граждани. Гост на откриването беше и г-н Сергей Фошкин – съветник по културата в Посолството на Русия в България. На следващия ден, специален гост на изложбата беше и Посланикът на Русия в България - Юрий Исаков, който разгледа изложбата с голям интерес. Гости на откриването бяха и актрисата от Народния театър Емануела Шкодрева и художникът Греди Асса.

Анастасия Докучаева - арт директор на Stella Art Foundation представи творчеството на художника и изложените в Дома на Москва серии негови рисунки. В серията под название „Американците през погледа на руснака”, нарисувани през 1983 година в САЩ, той подробно илюстрира всички видове агресивност, надутост, високомерие и ограниченост в резултат на което възниква визуалната квинтесенция на самото понятие „карикатура”.В другата серия представени рисунки и колажи, посветени на Сталин и създадени през 1972 г. в СССР, две години преди да имигрира, Бахчанян използва стилизация която имитира опростения стил на илюстрациите от съветските учебници, в тях „народния вожд” сияе над целия съветски свят без да изпуска дори за минутка нито младите стахановци, нито родните поля и гори.

Произведенията на Вагрич Бахчанян са намерили място в много от прочутите галерии по света ( Държавна Третяковска Галерия, Москва, Държавен Руски Музей, Санкт-Петербург, Държавен Център за Съвременно Изкуство, Москва, Национален Художествен музей на Украйна, Киев, Paul Getty Museum of Art, Лос-Анджелес, САЩ, Zimmerli Art Museum, Rutgers Universiry, Ню-Брансвик, САЩ).