МОСКОВСКИ КУЛТУРНО-ДЕЛОВИ ЦЕНТЪР
  • Moscow International Portal

  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Предложения за сътрудничество Москва-България
  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Разгледай брошурата

Гостуване на фотоизложбата „Разходки из Москва” по градовете на България

imageВ рамките на Годината на Русия в България, “Дом на Москва в София” организира гостуването на фотоизложбата “Разходки из Москва” по градовете на България.

В Смолян изложбата бе показана в централното фоайе на хотел “Смолян” от 27 септември до 2 октомври.  Откриването на изложбата се превърна в забележително културно събитие за града. Типично “по-родопски” то започна с български народни песни изпълнени от неповторимата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.  В присъствие на общинското ръководство - заместник кметовете Румяна Янчевска и Михаил Генчева, духовници, представители на Федерацията за дружба с народите на Русия, много русофили, представители на бизнес средите, интелигенцията, сънародници и журналисти, Директора на “Дом на Москва в София” Борис Громов откри изложбата. В изказването си той подчерта, че дълбоките исторически и културни връзки между двата ни народа не трябва да отслабват, а младото поколение трябва да ги развива и задълбочава От името на кмета на града приветствено слово произнесе г-жа Янчевска. Сътрудничеството между Община Смолян и Правителството на Москва продължава вече трета година, от своя страна Общинското ръководство на града ще работи за възобновяване и развитие на връзките с Москва и Русия, каза г-га Янчевска. Изложбата в Смолян бе организирана със съдействието на г-н Анастас Коджебашев, управител на фирма “Дуло”. 68 колоритни снимки на Москва обективно показаха на жителите и гостите на Смолян най-характерните страни от новия живот на Москва, хармонично съчетавайки журналистическия жанр и художественото възприемане на градския пейзаж, предоставяйки възможност за запознаване с облика на съвременната столица на Русия. Изложбата намери широко отражение в местните издания.

След Смолян, изложбата продължи към Ловеч, където бе отрита на 8 октомври. Експозицията бе разположена в градската художествена галерия.
Откриването и там започна с душевните изпълнения на женското трио “Ловеч”. Кмета на града г-н Минчо Казанджиев сърдечно поблагодари Директора на Дома на Москва в София за организирането на изложбата и участието в откриването й. За жителите на Ловеч е голяма чест и радост да се запознаят по отблизо с новия облик на Москва, каза г-н Казанджиев. Той изрази надежда, че сътрудничеството на Община Ловеч и Правителството на Москва ще се развива през 2009 година, обявена за Година на България в Русия и град Ловеч ще покаже своя изложба в Москва.
Вниманието на гостите на изложбата привлякоха снимки, свързани с България - снимки на Паметника на героите на Плевен и Паметника на Светите братя Кирил и Методи в центъра на Москва.

Изложбата “Разходки из Москва” продължава своето “турне” по България.  От 21 октомври тя гостува в Троян.