МОСКОВСКИ КУЛТУРНО-ДЕЛОВИ ЦЕНТЪР
  • Moscow International Portal

  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Предложения за сътрудничество Москва-България
  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Разгледай брошурата

Пресконференция по повод събитията в Южна Осетия

imageНа 23 септември, по повод трагическите събития в Южна Осетия,в Дома на Москва в София се проведе пресконференция Журналистите от водещите средства за масово осведомяване имаха възможност непосредствено да слушат и разговарят с представителите на Южна Осетия и свидетели на събитията – историка проф. Руслан Бзаров - председател на създадения на 12 август Народен Форум «Осетия Обвинява» и младия очевидец на грузинската агресия Алан Кочиев. Пресконференцията започна с прожекция на разтърсващи видео кадри, показващи военните престъпления на грузинската армия срещу мирното население на Юго осетинската столица Цхинвал по време на военния удар в нощта на 7 срещу 8 август. Повече от снимките са направени от Алан Кочиев с любителската му камера. Журналистите можеха да видят и видеозаписите направени от грузинските военни на мобилните им телефони, които впоследствие, по време на контранастъплението на руската армия, са били иззети. Като пряк свидетел и участник в военните действия коментарите на Алан към видео кадрите бяха особено емоционални и убедителни. Присъстващите видяха на екрана разкази и на други очевидци, обезобразени трупове, тежко ранени жители, разрушени къщи и случаи на избиване на осетинци.

imageПроф. Бзаров от своя страна разказа за историята на конфликта. Той подчерта, че една от целите на Народния Форум «Осетия обвинява» е да съберат доказателства за обвинението на Грузия в геноцид пред международния трибунал в Хага.«Ние не търсим съюзници, те се дават от бога. Ако успеем да донесем информацията за случилото се в Южна Осетия, това ще е напълно достатъчно» - каза Руслан Бзаров.
Журналистите също така ги интересуваха въпроси за бъдещето на републиката, нейния правен и икономически статус. Осетинските представители подчертаха, че самоопределението на републиката се състоя не на основата на етнически сепаратизъм и икономически илюзии, а като необходимост от защита живота на хората.

imageПрисъстващите на пресконференцията се запознаха и с фотоизложбата на ИТАР-ТАСС «Южна Осетия – история на геноцида. Август 2008 г.»
В следобедните часове залите в Дома на Москва се запълниха представители на български неправителствени организации – Федерацията за дружба с народите на Русия и ОНД, Национално движение «Русофили», Български Антифашистки съюз и много руски граждани, живеещи в България дошли от всички краища на страната за да видят, чуят и общуват с осетинските представители. Проф. Бзаров разказа за етапите на геноцида на осетинския народ и отговори на много въпроси. Всички в залата потресено слушаха разказа на очевидците и гледаха ужасните видеокадри от войната. По предложение на присъстващите всички в залата почетоха с минута мълчание паметта на жителите на Цхинвал и руските миротворции, загинали по време на войната.