МОСКОВСКИ КУЛТУРНО-ДЕЛОВИ ЦЕНТЪР
  • Moscow International Portal

  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Предложения за сътрудничество Москва-България
  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Разгледай брошурата
ИНФОРМАЦИЯ ЗА НАШАТА ДЕЙНОСТ

Беларусь примет VIII Международную конференцию «Сохранение, поддержка и продвижение русской культуры и языка за рубежом»

21–25 ноября 2018 года в Доме Москвы в Минске пройдет VIII Международная конференция «Сохранение, поддержка и продвижение русской культуры и языка за рубежом». Конференция проводится Департаментом внешнеэкономических и международных связей города Москвы.

Още »

Руский язык объединяет

image Департамент внешнеэкономических и международных связей города Москвы совместно с Государственным унитарным предприятием города Москвы «Московский центр международного сотрудничества» и Коммуникационной группой «Событие» с 23 по 27 ноября 2018 г. в городе Москве проводит мероприятия для русистов-соотечественников, преподающих в школах стран ближнего и дальнего зарубежья.

Още »

Масленица по руски в центъра на София.

imageЗа пръв път в центъра на София, в градинката между Дома на Москва и Руската църква, се проведе най-веселият, пъстър и шумен руски празник - Масленица. В края на Сирни Заговезни, в неделята на прошката на 13 март в столицата кънтеше от руски народни песни и танци. Веселие за стари и млади, за деца и техните родители, за баби и дядовци, за ветераните и техните внуци, за руснаци и българи, които обичат и ценят руския фолклор.

Още »

КОНГРЕССНЫЕ МЕРОПРИЯТИЯ В ПОДДЕРЖКУ РУССКОГО ЯЗЫКА И КНИЖНОЙ КУЛЬТУРЫ В БОЛГАРИИ

7 – 9 октября 2013 года в Софии в Доме Москвы пройдет комплекс мероприятий, направленных на продвижение российской книжной культуры, русского языка, а также реализация издательских программ г.Москва. Программа разработана Департаментом внешнеэкономических и международных связей города Москвы и реализована Государственным унитарным предприятием города Москвы “Московским центром международного сотрудничества”, учебно-издательским центром «Златоуст», Ассоциацией книгоиздателей России и Домом Москвы в Софии.

Още »

Концерт, посвященный “Дню Скорби и памяти - Дню начала ВОВ”

Още »

Вечер поэтического чтения, посвященный дню русского языка и дню рождения А.С. Пушкина.

Още »

В рамках комплекса мероприятий посвящённых 24 маю

Още »

Венки и цветы святым равноапостольным Кириллу и Мефодию

Още »

День тезоименитства Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Кирилла

В рамках празднования Дня славянской письменности и культуры и памяти святых равноапостольных Кирилла и Мефодия в Доме Москвы в Софии состоялось празднование торжественный прием по случаю Дня тезоименитства Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Кирилла.

Още »

ОТКРЫТИЕ БИБЛИОТЕКИ В ДОМЕ МОСКВЫ В СОФИИ

В День славянской письменности и культуры - в Доме Москвы в Софии состоялось знаменательное событие. В день 1150 - тия со дня создания славянской письменности в Доме Москвы в Софии была торжественно открыта библиотека.

Още »

«РОМАНСИАДА»

В рамках празднования Дней славянской письменности и культуры – 24 мая, Дом Москвы в Софии организовал и провел «Вечер русского романса». В прекрасном зале Русского Культурно-информационного центра в Софии гости смогли насладиться искусством победителей московского международного конкурса исполнителей русского романса «Романсиада».

Още »

Нощ на литературата

По подобие на вече утвърдената инициатива „Нощ на музеите“, на 15 май културните мисии на Австрия, Великобритания, Германия, Македония, Полша, Русия, Франция и Чехия се включиха (организираха) „Нощ на литературата“.

Още »

Честване на Деня на Победата 2013 г.

Тържествата преминаха под мотото „Нашите бащи и деди извоюваха Победата, ние сме длъжни да го помним!“.

Още »

Москва дарит Софии бюст генерала Гурко

3 МАРТА 2013 ГОДА ИЗПОЛНИЛОСЬ 135 ЛЕТ СО ДНЯ ОСВОБОЖДЕНИЯ БОЛГАРИИ ОТ ТУРЕЦКОГО РАБСТВА. В Болгарии есть более 400 памятников, посвященных русско-турецкой освободительной войне.

Още »

24 май в Дома на Москва в София

24 мая в “Доме Москвы в Софии” совместно с Подворьем храма “Св. Николая Мирликийского” был организован и проведен торжественный прием в честь Дня тезоименитства Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Кирилла

Още »

Честване на Деня на Победата

На 9 май 2012 г. в 17:00 ч. се състоя празник, който руски съотечественици, български граждани, приятели на “Дома на Москва в София”, видни военни деятели, гости от дипломатическите мисии от страните на ОНД и представители на български обществени организации, отбелязаха заедно 67-годишнина от Деня на Победата.

Още »

Изложба “Църковно приложно изкуство на страните на каноническата територия на Московската Патриаршия

video iconКъм тази статия има видеоматериал

В рамките на визитата в България на Патриарха Московски и на цяла Русия Кирил в събота, 28 април 2012 г., в МКДЦ “Дом на Москва в София” се състоя изложба “Църковно приложно изкуство на страните на каноническата територия на Московската Патриаршия”.

Още »

Посещение на патриарх Кирил

Във връзка с визитата на Патриарха Московски и на цяла Русия Кирил в България МКДЦ “Дом на Москва в София” и Департаментът за външноикономически и международни връзки на град Москва откриват изложба “Църковно приложно изкуство на страните на каноническата територия на Московската Патриаршия”.

Още »

Честване на рождения ден на Пушкин

Честване на рождения ден на Пушкин с изложба за живота и творчеството на Пушкин в репродукции на известни художници, изложба на книги с произведения за Пушкин и посветени на Пушкин от издателската програма на Правителството на Москва и конференция на тема “Влиянието на творчеството на А.С.Пушкин върху българската поезия и литература”.

Още »

Награди от фестивалите “Альоша” и “Сребърни чучулиги”

На проведените на 23 и 24 октомври тази година 11-и фестивал на патриотичната и антифашистка песен “Сребърни чучулиги” и 8-и фестивал на фронтовата песен “Альоша” бяха определени следните награди.

Още »

Фестивали “Альоша” и “Сребърни чучулиги”

imageДомът на Москва в София оказва ежегодно подкрепа в провеждането на фестивалите на руската фронтова песен “Альоша” и на патриотичната песен “Сребърни чучулиги”.

Още »

Празнуване на Деня на Москва

imageПо традиция, както всяка година досега, в началото на месец септември Домът на Москва в София отбелязва празника на гр. Москва. През първата събота на септември Москва и московчани тържествено отбелязват своя ден. Домът на Москва в София също с гордост отвори врати за своите приятели и гости.

Още »

На 14 юни Дома на Москва в София отбеляза Деня на независимостта на Русия

imageДиректорът на Дома - г-н Борис Громов посрещна гостите с кратко приветствие, на което отбеляза, че Русия е богата не само на нефт, газ и други природни богатства, но също така е изключително богата със своята култура и културно наследство.

Още »

211 години от рождението на Пушкин

imageНа 7 юни МКДЦ “Дом на Москва в София” отбеляза 211-годишнината от рождението на един от най-великите руски писатели - Александър Сергеевич Пушкин. Пред паметника на поета в градинката зад Руската църква гостите, събрали се да почетат поета чуха вълнуващите изпълнения на стихове на Пушкин, прочетени от възпитаници на столични училище с преподаване на чужди езици. Под погледa на Александър Пушкин прозвучаха стиховете “К Чаадаеву”, “Памятник”, “Зимний вечер”.

Още »

Видео-мост “Среща на ученици с ветерани от войната”

imageВидео-моста беше организиран по инициатива на нашите партньори - Национално Движение „Русофили”. Използвайки най-съвремените технически средства за комуникация, от „Дома на Москва в София” в срещата участаха гимназисти, изучаващи руски език от 133 СОУ „А.С.Пушкин”, 32 СОУ „Св. Кл.Охридски” и 73 СОУ „Вл.Граматик”, а от Москва - ветерани от Великата Отечествена война.

Още »

Честване на Деня на Победата в МКДЦ

image„Дом на Москва в София” покани своите приятели и партньори на празднична вечер, посветена на Деня на Победата. Специален поздрав - рецитал на руски стихове посветени на войната и Победата изнесоха учениците от 32 СОУ „Св. Кл.Охридски”, а музикалните изпълнения бяха на вокална група „Акустика”.

Още »

Гостуване на Ансамбъл “Форпост” за честване на 65-та годишнина от Великата Победа

imageЗа участие в концерти и празднични мероприятия посветени на Деня на Победата по покана на МКДЦ „Дом на Москва в София” в България гостуваха талантливите музиканти от Военния университет към министерството на отбраната на Русия – Ансамбъл „Форпост”.

Още »

Връчване на материална помощ на ветерани от Правителството на Москва

imageНа 8 май, в навечерието на 65-та годишнина от Великата Победа в „Дома на Москва в София” се състоя връчване на материална помощ на ветераните от името на Правителството на Москва. Специално за събитието от Москва пристигна съветникът на Департамента за външно-икономически и международни връзки на град Москва А.В.Курягин.

Още »

ІV Национален Фестивал на руската песен на съотечествениците в България

imageпосветен на 65-тата годишнина от Победата във Великата Отечествена война. 17 април 2010, гр. Хасково В Драматичния театър на град Хасково Федерацията на съотечествениците в България за 4-та поредна година организира Фестивал на руската песен в България. Дом на Москва в София се включи не само с финансова помощ но и с участие в журито на фестивала.Официален гост на Фестивала беше руския консул в България Артем Барков, който зачете приветствие от името на Посланика на Русия Юрий Исаков.

Още »

5 години МКДЦ „Дом на Москва в София”

imageНавършиха се 5 години от създаването на „Дома на Москва в София”. Юбилея беше тържествено отбелязан в Дома на Москва в две поредни вечери – на 25 и 26 февруари. Директора Борис Громов и колектива на МКДЦ получиха поздравления от Министър Председателя на България Бойко Борисов, посланика на Русия Юрий Исаков, Кмета на Столична Община Йорданка Фандъкова, нашите партньори от Дирекция „Култура” на Столична Община, РКИЦ, Федерацията за приятелство с народите на Русия и ОНД, Софийското сдружение за приятелство „Ал.Невски”, Национално движение „Русофили”, Подворието на Руската Църква в София, Фондация „Устойчиво развитие за България”, Координационния съвет на организациите на сънародниците в България, Българския антифашистки съюз и много други наши партньори и приятели.

Още »

Новогодишни тържества в Дома на Москва в София

image22-23 декември 2009 г. Домът на Москва в София за пореден път събра на новогодишно тържество приятелите на град Москва и партньорите на Дома на Москва в София, които със всяка година стават все повече. Почетни гости на тържеството бяха извънредният и пълномощен Посланик на Руската Федерация в България Юрий Исаков със съпругата си. На тържеството директора на Дома на Москва в София Борис Громов връчи Почетни Грамоти от името на Правителството на Москва на г-жа Стоянка Почеканска – гл.експерт по руски език в Министерството на образованието, младежта и науката и на г-н Юрий Тодоров – директор на гимназия с преподаване на чужди езици гр. Плевен. Те бяха наградени за личния им принос в разпространението на руския език и укрепване на връзките между град Москва и България.

Още »

68 години от Битката за Москва – началото на Победата

imageБележитата дата, променила хода на Великата Отечествена война беше отбелязана на 4 декември в Дома на Москва в София. Тържеството започна с прожекции на филми посветени на московската битка. Историко-документалната изложба „Контранастъпление” напомни на гостите на тържеството за живота на Москва и московчани през 1941-1942 г и за героизма на руския народ по време на отбраната на столицата. Скъпи гости на честването бяха ветераните от войната, на които бяха поднесени цветя с искрени думи на признателност и благодарност за проявеното мъжество, за подвига, за Победата, за мира, на който всички се радваме сега и който трябва да опазим за всички бъдещи поколения.

Още »

Домът на Москва в София отвори врати за ценителите на съвременната руска фотография и графика

imageНа 9 Ноември т.г. Домът на Москва в София отвори врати за ценителите на съвременната руска фотография и графика. В „Огледалната зала” на Дома са подредени 13 творби на график Юрий Павлов - Русяев от поредицата „Острови”, представящи екзотичен поглед към морета и острови, към градове, дворци и крепости, към свързващите ги мостове, където може би някога сте били ……

Още »

Дарение за Национална библиотека „Св.Св. Кирил и Методий”

imageМКДЦ „Дом на Москва в София се присъедини към тържествата по случай 1 Ноември - Деня на народните будители, предоставяйки дарение от над 250 книги на Национална библиотека „Св.Св Кирил и Методий”. На тържеството, организирано в Дома на Москва в София присъства Ръководството на Националната библиотека, начело с Директора – проф. дфн Боряна Христова, г-жа Анета Дончева – зам.-директор библиотечно дело, Ръководителите на направления и много специалисти, в областта на библиотечното дело.

Още »

Видеоконференция Москва – София

imageПленарно заседание по програмата на изложбата-семинар „Най-нови разработки на руски и български организации в областта на нанотехнологиите и наноматериалите” в рамките на Годината на България в Русия 29 септември 2009 г. – „Дом на Москва в София”

Още »

Честване на Деня на град Москва

image4 септември 2009 г. По традиция кулминацията на честването Празника на Москва са първите почивни дни – събота и неделя на септември. Тази година Москва чества своята 862 годишнина. През 1147 година княз Юрий Долгорукий кани в Москов (така наричаха тогава селението на кремълския хълм) своя съюзник, княз Святослав Олгович и в него чест дава обяд. Разказът за това събитие е първата летописна справка за Москва. А княз Юрий Долгорукий е признат за основател на Москва.

Още »

Дарение на плащеници на Руската Църква „Св.Николай”

imageНа 20 август в Руската Църква «Св.Николай» бяха тържествено дарени от името на Правителството на Москва две плащеници – на Спасителя и на Богородица. Уникалните плащеници са ръчно изработени от най-добрите московски майстори.

Още »

Връчване на материална помощ от Правителството на Москва

imageЗа връчване на финансова помощ на ветераните от Великата Отечествена война и на съотечественици в тежко финансово положение и за дарение на две плащеници на Руската Църква «Св.Николай» в София от Москва пристигнаха представители на Правителството на Москва: Сергей Картавый – консултант по работа с сънародниците в Департамента за външноикономически и международни връзки на град Москва и представители на Московския Фонд за поддръжка на съотечествениците «Юрий Долгорукий» - Любов Деревянко и Лариса Назаренко.

Още »

Честване на славянската писмености и култура и 210- та годишнина от рождението на Пушкин

imageТържеството се състоя на 5 юни, в навечерието на рождения ден на А.С.Пушкин, и бе организирано от МКДЦ „Дом на Москва в София” в партньорство с РКИЦ – София и Сдружението на приятелите на Русия „Ал.Невски”. Празника започна с възлагане на венци и цветя пред паметника на великия поет. Сред многобройните гости на церемонията бяха представителите на Посолството на Руската Федерация в България, РКИЦ, Подворието на Руската православна църква в София, Софийска община, обществени организации, сънародници, поети, писатели, журналисти, преподаватели и учащи се от софийски ВУЗове и училища.

Още »

Тържествена вечер посветена на Деня на Победата

imageНа 8 май, в навечерието на най-скъпия празник - Деня на Победата, в голямата зала на РКИЦ се състоя тържествената вечер и концерт. Наши съорганизатори бяха Посолството на Руската Федерация и РКИЦ – София. Най почетните гости на тържеството бяха ветераните от Великата Отечествена Война, сред които и петима ветерани от град Москва – съпровождани от военно-морският и военно-въздушен аташе на Посолството на Русия полковник Андрей А. Киндяков.

Още »

Как московчани са участвали в Възраждането на България

imageКак московчани са участвали в Възраждането на България, разказва архивната изложба, посветена на 130 години от обявяването на София за столица на България. На 3 април 2009 г., в рамките на честването на 130 годишнина от обявяването на София за столица на България в градската градина пред Народния театър „Иван Вазов” бе открита изложбата под надслов „РУСИЯ И БЪЛГАРИЯ В КРАЯ НА ХІХ ВЕК. УЧАСТИЕ НА МОСКОВЧАНИ В НАЦИОНАЛНОТО ВЪЗРАЖДАНЕ НА БЪГАРИЯ” – копия от архивни документи от фондовете на Главния архив на гр.Москва.

Още »

Честване на Националния празник - Освобождението на България от турско робство

imageГолямата зала на РКИЦ се оказа тясна за всички гости дошли на тържеството организирано от „Дом на Москва в София” в навечерието на българския национален празник – 3 март. Тържеството откриха директорите на Руския културно-информационен център в София г-н Владимир Иванов и „Дом на Москва в София” г-н Борис Громов.

Още »

Честване на Деня на Защитника на Отечеството

imageНа 23 февруари в Дома на Москва в София се състоя честването на Деня на Защитника на Отечеството. Тържеството почетоха много приятели на Дом на Москва в София - съотечественици, ветерани на Великата Отечествена война, партньори от български обществени организации, масмедии. Почетен гост на тържеството бе военният, военно-въздушният и военно-морски аташе при Посолството на Русия в България полковник Андрей Киндяков, който сърдечно поздрави присъстващите. В своето изказване той подчерта, че този празник от празник на военнослужещите вече се е превърнал в общонационален, към който е съпричастен всеки руски гражданин.

Още »

Гостуване на изложбата „Разходки из Москва” в гр. Самоков

imageНа 3 февруари в гр. Самоков бе открита фото-изложбата „Разходки из Москва”, която ще продължи до 10 февруари. Представянето на изложбата на самоковската публика се осъществи с активното съдействие на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”, домакин на експозицията и Руски клуб „Малахит” от състава на Федерацията „Съюз на съотечествениците”.

Още »

Мероприятия, посветени на закриването на Годината на Русия в България в Дома на Москва в София

image20 декември 2008 г. По повод закриването на Годината на Русия в България в навечерието на коледните и новогодишни празници и по случай предстоящата Година на България в Русия в “Дом на Москва в София” се проведе тържествена вечер за партньорите и приятелите на Дома на Москва. Вечерта започна с отчет - анализ на протичането на Годината на Русия в МКДЦ. Презентирането на най-значителните и имиджови за Дома на Москва публични инициативи и прояви, бе съпътстван от богат снимков материал.

Още »

Новогодишно празненство за деца на сънародниците в МКДЦ

image19 декември Празника събра в Дома на Москва много деца – големи, малки и много малки.

Още »

Новогодишна среща на българо-руския клуб „Чайка”

image18 декември - Дом на Москва в София Тържествената новогодишна среща на възродения дамски клуб „Чайка” се проведе с активното съдействие на жените от Софийското дружество „Александър Невски”.

Още »

„Издателски програми на Правителството на Москва” – изложба на книги

imageПловдив, 11 – 16 декември Експозицията Издателските програми в Пловдив мина при подчертан интерес от страна на обществеността на града. Презентацията се състоя на 11 декември в Къща-музей „Христо Г.Данов”.

Още »

Гостуване на изложбата “Русия - България в края на ХІХ век. Участие на московчани в националното възраждане на България”

imageИсторическата - документална изложба от копия на архивни документи за първи път бе показана в рамките на Дните на Москва през май тази година. Тогава тя бе официално открита от кмета на Москва г-н Юрий Лужков в Национално военно-исторически музей – София. Това е една изложба с дълбочина, която говори не само за борбата на България в сложните години след Освобождението, а и за общата победа с Русия. Изложбата е подготвена от Главния архив на Москва, в нея са включени уникални документи и фотоматериали, които илюстрират руско-българските отношения в обществено-политическия и културния живот през втората половина на ХІХ век.

Още »

Гостуване на изложбата „Разходки из Москва” в Русе

imageЕкспозицията от художествени фотографии „Разходки из Москва” бе представена в Централната Русенска Художествена галерия, като едно от финалните събития в рамките на „Годината на Русия в България”. Изложбата там бе организирана с активното участие на Генералното Консулство на Русия в Русе.Експозицията от художествени фотографии „Разходки из Москва” бе представена в Централната Русенска Художествена галерия, като едно от финалните събития в рамките на „Годината на Русия в България”. Изложбата там бе организирана с активното участие на Генералното Консулство на Русия в Русе.

Още »

Изложба „Сънища на разума” Графика на Вагрич Бахчанян

imageНа 11 ноември в Дом на Москва в София бе открита изложбата „Сънища на Разума”- графика на Вагрич Бахчанян от 70-80 гг. на ХХ в. Изложбата бе организира съвместно с Stella Art Foundation, Москва. Откриването бе посетено от много любители на изобразителното изкуство – художници, критици, русофили и руски граждани. Гост на откриването беше и г-н Сергей Фошкин – съветник по културата в Посолството на Русия в България. На следващия ден, специален гост на изложбата беше и Посланикът на Русия в България - Юрий Исаков, който разгледа изложбата с голям интерес. Гости на откриването бяха и актрисата от Народния театър Емануела Шкодрева и художникът Греди Асса.

Още »

Съдействие при организация и провеждане на семинари

imageВ рамките на Националната изложба на Русия, състояла се от 8 до 12 октомври в София, със съдействието на “Дом на Москва в София” и при голям интерес от българска страна бяха проведени семинарите “Най нови разработки на руските организации в областта на нанотехнологиите и наноматериалите” и “Прогресивни научни разработки в развитието на медицинската промишленост на Русия”.

Още »

Гостуване на фотоизложбата „Разходки из Москва” по градовете на България

imageВ рамките на Годината на Русия в България, “Дом на Москва в София” организира гостуването на фотоизложбата “Разходки из Москва” по градовете на България. В Смолян изложбата бе показана в централното фоайе на хотел “Смолян” от 27 септември до 2 октомври. Откриването на изложбата се превърна в забележително културно събитие за града. Типично “по-родопски” то започна с български народни песни изпълнени от неповторимата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев. В присъствие на общинското ръководство - заместник кметовете Румяна Янчевска и Михаил Генчева, духовници, представители на Федерацията за дружба с народите на Русия, много русофили, представители на бизнес средите, интелигенцията, сънародници и журналисти, Директора на “Дом на Москва в София” Борис Громов откри изложбата.

Още »

Пресконференция по повод събитията в Южна Осетия

imageНа 23 септември, по повод трагическите събития в Южна Осетия,в Дома на Москва в София се проведе пресконференция Журналистите от водещите средства за масово осведомяване имаха възможност непосредствено да слушат и разговарят с представителите на Южна Осетия и свидетели на събитията – историка проф. Руслан Бзаров - председател на създадения на 12 август Народен Форум «Осетия Обвинява» и младия очевидец на грузинската агресия Алан Кочиев.

Още »

Тържество и концерт по случай Деня на Москва

imageДенят на град Москва традиционно се чества през първата неделя на месец септември, като през тази година Москва отбеляза своята 861-ва годишнина. По случай празника, в София на 5 септември 2008 г. се проведете тържество и концерт с участието на заслужилата артистка на Русия и солистка на Болшой театър Марина Шутова. За да събере повече приятели на Москва и почитатели на известната певица, тържеството бе проведено в голямата зала на РКИЦ – София.

Още »

Честване на 12 юни - Ден на Русия

imageВ Дома на Москва традиционно е честването на Държавния Празник на Русия. На този ден тук се събират представители на всички организации активно работещи за развитие и задълбочаване на връзките между България и Русия, приятели на Дома на Москва, сънародници.

Още »

Изложба „Една усмихната Русия”

imageИзложба „Една усмихната Русия”, организирана съвместно с музея „Дом на хумора и сатирата” град Габрово се проведе Дома на Москва от 13 до 20 юни. Изложбата е четвъртата проява от програмата на музея „Дом на хумора и сатирата” в Габрово, посветена на Годината на Русия в България и първото гостуване на музея в „Дома на Москва в София”.

Още »

Тържество по случай рождението на гения на славянската култура А.С.Пушкин се проведе на 6 юни 2008 г.

imageВъпреки проливния дъжд многобройните почитатели на Пушкин се отзоваха на поканата на Дома на Москва да участват в полагането на цветя и венци пред паметника му преди началото на тържеството в МКДЦ.

Още »

Фестивал на руската песен в България – заключителен концерт Сливен, 29 май 2008

imageТази година Дома на Москва в София осигури и организира участие в заключителния концерт на Фестивала на ансамбъла за руски народни песни „Руски берег” със солистка заслужилата артистка на Русия Надежда Кригина. Наградите за победителите на Фестивала също бяха осигурени от Дома на Москва.

Още »

Дни на Москва в София 22-23 май 2008 г.

imageПрез тези дни в София се проведоха множество културни прояви и делови срещи.

Още »

Честване на 130 годишнина от Освобождението на България от турско робство

imageНа 4 март в Дома на Москва се проведе честване на 130 годишнина от Освобождението на България от турско робство. Тържествено слово, посветено на Освобождението, произнесе проф. д.и.н. Иван Илчев – Ректор на СУ „Кл.Охридски”. В художествено-музикалната програма прозвучаха български народни песни в изпълнение на народната певица Елена Божкова и детския състав „Чучулиги” и песни посветени на България и Русия изпълнени от трио „Български гласове”.

Още »

Среща с български журналисти, по повод създаване на клуб на журналистите

imageНа 27 февруари в МКДЦ се състоя среща с български журналисти, по повод създаване на клуб на журналистите – приятели на Дома на Москва в София. Директора на МКДЦ запозна журналистите с базата и възможностите на Дома на Москва, с целите и предмета на дейността ни, а също представи основните мероприятия, които ще провеждаме през тази година. Най значимото предстоящо събитие ще са Дните на Москва в София през месец май. Надяваме се, че създадения клуб на журналистите към Дома на Москва ще се разширява и активно ще сътрудничи за по ефективно осведомяване на обществото с дейността на Правителството на Москва и дейността на Дома на Москва в София .

Още »

Бизнес Форум „Москва – България”

imageНа 18 януари в МКДЦ Дом на Москва в София се проведе Бизнес Форум „Москва – България. Сътрудничество в развитието на малкия и средния бизнес” и изложба на организации от науката и промишлеността на Москва. Събитието се проведе в рамките на гостуването на официалната делегация от Русия начело с Президента Владимир Путин. Форума беше открит от Михаил Вишегородцев – Министър от Правителството на Москва и ръководител на Департамента за поддръжка и развитие на малкия бизнес на гр. Москва.

Още »

Новогодишни тържества в МКДЦ “Дом на Москва”

imageНа 21 декември в Дома на Москва в София с подкрепата на Московския Дом на съотечественика се проведе новогодишно тържество за децата на съотечествениците. С много танци, игри и смях, децата посрещнаха Дядо Мраз и Снежанка. Всички деца получиха подаръци и лакомства. Специални гости бяха децата от ОДЗ 62, които поздравиха руските деца с български танци и коледни песни. Вечерта се състоя празничен концерт за съотечествениците, изнесен също от съотечественици. Прозвучаха любими песни в изпълнение на певиците Раиса Полякова, Валентина Громико, Олга Широкова, дуета Светлана и Дмитрий Бистрие. Директора на Дома на Москва поздрави всички гости като им пожела здраве, лично щастие и благополучие.

Още »

Среща с приятели на МКДЦ “Дом на Москва в София”

imageНа 20 декември в МКДЦ „Дом На Москва в София” се проведе предновогодишна среща с ръководствата на българските обществени организации, работещи за развитието на българо-руските отношения, с партньорите на Дома на Москва в София, които активно се включваха в нашата дейност. На срещата бяха поканени представители от Федерацията за дружба с народите на Русия и ОНД, Софийската организация за приятелство с народите на Русия и ОНД, движение „Русофили”, Фондация „Устойчиво развитие за България”, Софийска Община, Министерство на културата, Министерство на образованието, обществени и културни деятели, журналисти, писатели.

Още »

Мероприятия, проведени в МКДЦ „Дом на Москва в София” през ноември 2007 година.

От 5 до 12 ноември в Дом на Москва в София се проведе изложбата „Организации на руската емиграция в България: история и съвременност”, посветена на „Деня на народното единство”. Изложбата бе организирана с участието на Държавната Агенция „Архиви” и „Руския академически съюз в България” с финансовата поддръжка на Московския Дом на съотечественика. На официалното откриване се изказаха Сизов А.Н. от Московският Дом на съотечественика, г-жа Бужашка – директор на Държавна Агенция „Архиви”, Рожков С.А. – координатор на изложбата. Изложбата бе разгледана с интерес от представителите на руската диаспора в България, днешните организации на руски сънародници и българската общественост, от дипломати, историци, учени, журналисти, учащи се.

Още »