МОСКОВСКИ КУЛТУРНО-ДЕЛОВИ ЦЕНТЪР
  • Moscow International Portal

  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Предложения за сътрудничество Москва-България
  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Разгледай брошурата
Анонс на мероприятия

Честване на славянската писмености и култура и 210- та годишнина от рождението на Пушкин

Тържеството се състоя на 5 юни, в навечерието на рождения ден на А.С.Пушкин, и бе организирано от МКДЦ „Дом на Москва в София” в партньорство с РКИЦ – София и Сдружението на приятелите на Русия „Ал.Невски”.

Празника започна с възлагане на венци и цветя пред паметника на великия поет. Сред многобройните гости на церемонията бяха представителите на Посолството на Руската Федерация в България, РКИЦ, Подворието на Руската православна църква в София, Софийска община, обществени организации, сънародници, поети, писатели, журналисти, преподаватели и учащи се от софийски ВУЗове и училища.

Руски и български деца, ученици от Училището към Руското Посолство в София, Руския лицей „Св.Серафим”, 133 СОУ „А.С.Пушкин” и 32 СОУ „Св.Климент Охридски” вдъхновено изпълниха пред паметника любимите си стихотворения на великия поет.

Тържеството продължи в залите на „Дома на Москва в София”с поетично слово за „Пушкин и славянската култура” произнесено от българския поет Драгомир Шопов.

Като поздрав за националния празник на Русия прозвучаха песни за Русия, написани от български поети в изпълнение на народната певица Любка Рондова и певеца Михаил Иванов. Празнично настроение създадоха децата Денис Димитров и Ева Гигова, лауреати на фестивала „Альоша”, които с голямо въодушевление и завладяващо майсторство изпълниха „Калинка” и български народни песни.

В рамките на честването в залите на „Дома на Москва” бяха представени изложбите „А.С. Пушкин – портрети и картини”, „Московска Пушкиниана” – изложба на книги, и фотоизложбата „Паметници на братята Кирил и Методи”.