МОСКОВСКИ КУЛТУРНО-ДЕЛОВИ ЦЕНТЪР
  • Moscow International Portal

  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Предложения за сътрудничество Москва-България
  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Разгледай брошурата
Анонс на мероприятия

Честване на Деня на град Москва

4 септември 2009 г.

По традиция кулминацията на честването Празника на Москва са първите почивни дни – събота и неделя на септември. Тази година Москва чества своята 862 годишнина. През 1147 година княз Юрий Долгорукий кани в Москов (така наричаха тогава селението на кремълския хълм) своя съюзник, княз Святослав Олгович и в него чест дава обяд. Разказът за това събитие е първата летописна справка за Москва. А княз Юрий Долгорукий е признат за основател на Москва.

Честването на Деня на Москва в „Дома на Москва в София” изпревари началото на честванията в Москва. Тържеството събра много приятели на Москва и „Дома на Москва в София”, между които бяха представители на Столична Община, организациите на сънародниците, Русофили, Федерацията за приятелство с Русия, журналисти. За доброто празнично настроение на гостите допринесоха великолепните изпълнения на тенора Светослав Цанков в съпровод на пиано на проф. Благовеста Касабова . Наред с известни произведения от руската класика, той изненада гостите с перфектното изпълнение на химна на Москва. След концерта директора на „Дома на Москва” покани всички гости на чаша вино.

В една от залите на Дома на Москва, гостите имаха възможност да се запознаят с най-новите книги за Москва, издадени с помощта на московското правителство. Беше показан и филм за красивата столица на Русия.