МОСКОВСКИ КУЛТУРНО-ДЕЛОВИ ЦЕНТЪР
  • Moscow International Portal

  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Предложения за сътрудничество Москва-България
  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Разгледай брошурата
Анонс на мероприятия

68 години от Битката за Москва – началото на Победата

Бележитата дата, променила хода на Великата Отечествена война беше отбелязана на 4 декември в Дома на Москва в София. Тържеството започна с прожекции на филми посветени на московската битка.

Историко-документалната изложба „Контранастъпление” напомни на гостите на тържеството за живота на Москва и московчани през 1941-1942 г и за героизма на руския народ по време на отбраната на столицата. Скъпи гости на честването бяха ветераните от войната, на които бяха поднесени цветя с искрени думи на признателност и благодарност за проявеното мъжество, за подвига, за Победата, за мира, на който всички се радваме сега и който трябва да опазим за всички бъдещи поколения.

Директора на Дома на Москва г-н Борис Громов специално почете и поздрави участничката в отбраната на Москва Лидия Александровна Осипова, която получава бойното си кръщение в битката под Москва и през цялата война работи на фронта, във военно-полева болница. Тържеството почетоха полковник Димитър Зафиров – главен секретар на Съюза на Офицерите от запаса, първият български космонавт Георги Иванов и г-жа Лидия Иванова – съпредседател на женски клуб „Чайка”, ръководството на Федерацията за приятелство с народите на Русия, много сънародници, русофили и приятели на „Дом на Москва в София”. Председателят на Сдружението на приятелите на Русия Любомир Коларов в своето слово, изградено по спомени на очевидци, вълнуващо разказа за обстановката в Москва в края на 1941 година по време на защитата на града.

По нататък вечерта продължи с концерт, организиран със съдействието на Сдружението на Приятелите на Русия „Ал.Невски” и клуб „Приятели” в програмата прозвучаха известни руски и български песни, изпълнени от лауреатите от фестивалите „Альоша” и „Сребърни чучулиги” – Илия Желев от гр.Пловдив, Стоян Димитров, очарователните по-малки изпълнители Ева Гигова и Денислав Димитров, които ни зарадваха с великолепното изпълнение на руските песни „Катюша” и „Смуглянка” и българска народна песен.


Победителката от националния конкурс за рецитатори ученичката Юлияна Ставрева с много чувство прочете стихотворението „Дневника на Таня”. Изненадата на вечерта беше изпълнението на обичаната от всички певица Мая Нешкова, която изпълни песен по музика на Кирил Икономов, посветена на Русия и Защитниците на Отечеството.

А председателката на клуб „Приятели” Ирина Кръстева се представи като великолепен водещ на програмата.

След концерта, гостите на тържеството бяха поканени на скромен коктейл, където с чаша вино почетоха историческата дата от Великата Отечествена война – началото на контранастъплението под Москва – началото на героическия и труден път към Великата Победа.