МОСКОВСКИ КУЛТУРНО-ДЕЛОВИ ЦЕНТЪР
  • Moscow International Portal

  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Предложения за сътрудничество Москва-България
  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Разгледай брошурата
Анонс на мероприятия

ІV Национален Фестивал на руската песен на съотечествениците в България

посветен на 65-тата годишнина от Победата във Великата Отечествена война.

17 април 2010, гр. Хасково

В Драматичния театър на град Хасково Федерацията на съотечествениците в България за 4-та поредна година организира Фестивал на руската песен в България. Дом на Москва в София се включи не само с финансова помощ но и с участие в журито на фестивала.Официален гост на Фестивала беше руския консул в България Артем Барков, който зачете приветствие от името на Посланика на Русия Юрий Исаков. Гостите и участниците на Фестивала бяха поздравени и от кмета на Хасково Георги Иванов. Участниците демонстрираха не само певчески талант, но и с ярко сценично присъствие и красиви костюми.

Най-емоционално прозвучаха песните посветени на Великата Отечествена война и Победата. Наистина не беше лесно да се изберат най-добрите, а затова награди получиха всички.

Най големите награди получиха Олга Василенко от Варна (Гран при), Моника Карагенова от Каспичан (І-во място при индивидуалните изпълнители) и Ансамбъл „Калинушка” от с.Казашко, Варненска обл.(І-во място при колективите). Специални награди от „Дом на Москва в София” получиха Зиновий Стоянов от Стара Загора, Ирина Балабанова от Велинград, Людмила Малчева от Димитровград, Людмила Пеева от Сливен и квартет „Стара Загора”.

Събитието се превърна в истински празник на руската песен, руския дух и на дружбата между двата славянски народа.