МОСКОВСКИ КУЛТУРНО-ДЕЛОВИ ЦЕНТЪР
  • Moscow International Portal

  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Предложения за сътрудничество Москва-България
  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Разгледай брошурата
Анонс на мероприятия

Честване на рождения ден на Пушкин

Честване на рождения ден на Пушкин с изложба за живота и творчеството на Пушкин в репродукции на известни художници, изложба на книги с произведения за Пушкин и посветени на Пушкин от издателската програма на Правителството на Москва и конференция на тема “Влиянието на творчеството на А.С.Пушкин върху българската поезия и литература”.Тържеството се състоя на 6 юни, рождения ден на А.С.Пушкин и Единия ден на руския език, и бе организирано от МКДЦ “Дом на Москва в София” в партньорство с РКИЦ – София .

Празникът започна с полагане на венци и цветя пред паметника на великия поет. Сред многобройните гости на церемонията бяха представителите на Посолството на Руската Федерация в България, РКИЦ, Подворието на Руската православна църква в София, Софийска община, обществени организации, сънародници, поети, писатели, журналисти, преподаватели и учащи се от Софийския университет “Св.Климент Охридски” и училища. Руски и български деца, ученици от Училището към Руското Посолство в София и 133 СОУ “А.С.Пушкин” вдъхновено изпълниха пред паметника любимите си стихотворения на великия поет.

Тържеството продължи с конференция на тема “Влиянието на творчеството на А. С. Пушкин върху българската поезия и литература”. Доклад прочете българският поет и ръководител на Славянското дружество Драгомир Шопов: “Пушкин и славянската култура – едно цяло”, и Стоянка Почеканска – главен експерт в Министерството на образованието, младежта и науката: “Влиянието на творчеството на Пушкин върху българската поезия и литература”.

В рамките на конференцията в залите на Дома на Москва бяха представени изложбите “А. С. Пушкин – портрети и картини” и изложба на книги.