МОСКОВСКИ КУЛТУРНО-ДЕЛОВИ ЦЕНТЪР
  • Moscow International Portal

  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Предложения за сътрудничество Москва-България
  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Разгледай брошурата
Анонс на мероприятия

Изложба “Църковно приложно изкуство на страните на каноническата територия на Московската Патриаршия

  В рамките на визитата на Патриарха в събота на 28 април 2012 г. в “Дома на Москва в София” се състоя изложбата “Църковно приложно изкуство на страните от каноническата територия на Московската Патриаршия” специално подготвена за визитата на Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил в България. За участие в изложбата пристигнаха: от Беларус от “Свято-Елисаветинския манастир” – монахиня Надежда, от Украйна от “Михайловския манастир” в Одеса – монахиня Серафима, от Молдова – Татяна Плукчиева. Освен това на изложбата Безрукова Ж. Г. представи Художествено-производственото предприятие “Софрино” от Русия, което доставя своята продукция във всички страни от каноническата територия на Московската Патриаршия. Също така в изложбата взе участие и български музей от град Сливен.

  Изложбата откри Волоколамският митрополит Иларион (Алфеев). Посланиците и представителите на страните, изложили експонатите си на изложбата, разказаха подробно и показаха на митрополита своите експонати. Беларус представи богата колекция от църковни одежди, митри и икони. Украйна представи прекрасни ръкоделия на дрехи, икони, и други църковни предмети, а също така великденски яйца по подобие на яйцата Фаберже. Молдова също се придържаше към темата за Великден и представи на високите гости работи на детски центрове.

  Голямо внимание привлякоха към себе си и древните паметници на християнството, експонатите от град Сливен. Сред които можеха да се видят Евангелие от времето на руско-турската война, подарено от Императрицата вдовица Мария Александровна на първата църква в България, построена от руски войници, каменен аналой – паметник, свидетелство за древността на християнството на територията на България, икони и църковна утвар. Художествено-производственото предприятие “Софрино” представи на вниманието на всички присъстващи изключително красиви изделия. Сред които бяха: църковни одежди, позлатена църковна утвар, великденски яйца по подобие на яйцата Фаберже и други предмети от църковното ежедневие.

  Гуппало Г. М. – Ръководител на отдел “Експозиции” – представи ярка и разнообразна печатна продукция на православна тематика на московското издателство “Даръ”. Бяха представени, също така, книги, издадени в рамките на “Издателските Програми” на Правителството на Москва. Съдържанието на книгите, представени на изложбата отразява в себе си историята на православието в Русия, историята на църковната архитектура. Имаше книги предназначени за деца. Книги съдържащи трудове на изявени руски свещенослужители (Патриарх Тихон). А също така, книги отразяващи взаимоотношенията на изявени деятели на руската култура и руската църква (А. С. Пушкин и Патриарх Филарет).

  След разглеждането на експонатите на изложбата и запознанството с високопоставените гости от Москва и представителите на дипломатическите мисии в България, с директорите на Домовете на Москва в София, Рига и Севастопол , и, разбира се, с представителите на руската църква в София, Волоколамският митрополит Иларион държа реч, в която обобщи своите хубави впечатления от всичко видяно на изложбата, проведена в “Дома на Москва в София”.