МОСКОВСКИ КУЛТУРНО-ДЕЛОВИ ЦЕНТЪР
  • Moscow International Portal

  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Предложения за сътрудничество Москва-България
  • :: МКДЦ - Московски Културно-Делови Център :: Дом на Москва в София :: - Разгледай брошурата
Анонс на мероприятия

Мероприятия, проведени в МКДЦ „Дом на Москва в София” през ноември 2007 година.

– От 5 до 12 ноември в Дом на Москва в София се проведе изложбата „Организации на руската емиграция в България: история и съвременност”, посветена на „Деня на народното единство”. Изложбата бе организирана с участието на Държавната Агенция „Архиви” и „Руския академически съюз в България” с финансовата поддръжка на Московския Дом на съотечественика. На официалното откриване се изказаха Сизов А.Н. от Московският Дом на съотечественика, г-жа Бужашка – директор на Държавна Агенция „Архиви”, Рожков С.А. – координатор на изложбата.

Изложбата бе разгледана с интерес от представителите на руската диаспора в България, днешните организации на руски сънародници и българската общественост, от дипломати, историци, учени, журналисти, учащи се.

– На 6 ноември в Дома на Москва се проведе кръгла маса на тема „Кирилицата и глобализиращият се свят”. Съорганизатор на кръглата маса беше Фондация „Устойчиво развитие за България” . Активно участие в организацията и провеждането й също така взеха специалисти от Министерство на културата, Министерство на науката и образованието, преподаватели и учени от СУ „Св.Климент Охридски”, БАН, СБП, СБЖ, преподаватели от Москва и др. Участниците бяха приветствани от дипломати от Посолствата на страни, използващи кирилицата, като официална азбука.

С голям интерес бяха изслушани докладите на участниците от чужбина: д.ф.н. проф. Калиганов И.И., к.ф.н. доц. Ирина Платонона от Москва и доц.  Татьяна Стоянович от Белград. В работата на кръглата маса участие взеха повече от 100 специалисти, 23 от които се представиха с доклади. Събитието намери широк отзвук в печатните и електронни медии. Предстои докладите, представени на кръглата маса да бъдат събрани и издадени в сборник на руски език.

– От 19 до 23 ноември в Дома на Москва бе представен изложбения проект „Транзит. Хартиена архитектура. Папка с ескизи”. Организатор на изложбата бе Фондация „Стела Арт” със съдействието на Московския Дом на съотечественика. В нея бяха представени работи на руски архитекти, от художественото течение на СССР от 1980 гг. – наречено „Хартиена Архитектура”. Стилните и фантазийни проекти предизвикаха голям интерес не само от страна на специалисти изкуствоведи, но и от страна на най-широк кръг посетители. Представените архитектурни ескизи отвориха още един прозорец към малко познатото у нас художествено течение, което представеше в световен мащаб руската архитектура на 80 гг.

– На 20 ноември се проведе презентацията на информационния център към Дома на Москва в София. Целта на създадения информационен център е да подпомага и развива информационното и деловото сътрудничество между московските и българските организации и предприятия (основно в областта на малкия и средния бизнес). За всеобхватно запознаване на българската страна с възможностите му бяха проведени пресконференция за медиите и кръгла маса, на която се представиха проекти на московските структури за поддръжка и развитие на малкия бизнес. Доклади изнесоха Аскинази Г.Л. първи вицепрезидент на Московския център за развитие на предприемачеството и Аранович М.Л. – генерален директор на НДП „Алианс-Медиа”. В работата на кръглата маса активно участие взеха: Председателя на Софийската стокова камара – Г. Чернев, председателя на Асоциацията на малките и средни предприятия Мариела Павлова, специалисти от Министерството на икономиката и енергетиката, от Държавната Агенция по информационни технологии и съобщения – Йордан Милев, от Българската Асоциация за регионално развитие и бизнес центрове, БРТПП, Търговското представителство на Руската Федерация в България, от Изпълнителната Агенция за поддръжка на малките и средни предприятия, представители на българските обществени организации, работещи за развитие на сътрудничеството между България и Русия.

– На 26 ноември в Дома на Москва се проведе представяне на книгата на Митрополит Смоленски и Калининградски Кирил, издадена на български от Подворието на Руската Православна Църква в София и Дома на Москва в София с подкрепата на Московския Дом на съотечественика: „Предизвикателствата на съвременната цивилизация. Как отговаря на тях Православната Църква.” и превода на български на „Основи на социалната концепция на Руската Православна Църква”. Презентацията на книгите се проведе в рамките на честването на 100 годишнината на Храма „Свети Николай Чудотворец” в София. Официални гости от Московската Патриаршия, пристигнали за честването и участващи в презентацията в Дома на Москва бяха Митрополит Воронежски Сергий, Архимандрит Андрей, Протойерей Николай Балашов и Свещено иконом Георгий Рябых. Присъстваха и Висши духовници от Светия Синод на Българската Православна Църква. Презентацията се водеше от отец Александър -основен инициатор за издаването на книгите в България. Слово произнесе Митрополит Воронежски Сергий. Протойерей Николай Балашов представи „Основи на концепцията на РПЦ” и изрази надежда, че този документ ще допринесе за развитието на дискусията за мястото на Православната църква в съвремения живот на България. Священика Георгий Рябых представи труда на Митрополит Кирил, в който той по един своеобразен начин споделя мисли по въпросите за свободата на човека и традиционните нравствени ценности, за ролята на Православната Църква през третото хилядолетие за съхранение на духовните ценности. Духовна атмосфера създадоха изключителните изпълнения на децата от неделното училище и песнопенията на хора при Подворието на Руската Църква в София.